Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до
Коментари Харесай

Омбудсманът поиска спешни компенсации за домакинствата за природния газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която изиска обективни обезщетения поради рисково нарасналите разноски за природен газ на всички семейства, които разчитат на това гориво, оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.
Диана Ковачева е обезпокоена след импортираното от „ Булгаргаз “ ЕАД заявление за одобряване на цена на природния газ за януари 2023 година в размер на 204,53 лева./MWh.  Това е невиждано високо нарастване - с 38,9 %, спрямо настоящата цена за сегашния месец, се случва по време на отоплителния сезон, написа в мнението на омбудсмана. Тя припомня, че до месец май тази година се е изпълнявала Правителствената стратегия за компенсиране на битови клиенти. В същото време повишаването на природния газ продължава и през месеците след приключването на Програмата. 
Омбудсманът припомня, че още през юли месец се е обърнала към държавното управление с рекомендация за приемане на нова стратегия за компенсиране. С терзание означавам, че досега не е известно да се подхванати стъпки за решаването на този неотложен проблем, написа Ковачева.
Свръхвисоките цени на природния газ доста усилват разноските и на топлофикационните сдружения, които употребяват този тип гориво и в случай че те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще би трябвало да включи тези невиждано високи разноски в цените на топлинната сила за крайните клиенти от 1 юли 2023 година, счита омбудсманът. 
Диана Ковачева е безапелационна, че тази финансова тежест не трябва да се трансферира на гърба на битовите консуматори на топлинна сила. Цените и сметките за топлинна сила и понастоящем са на ръба на обществената търпимост, допълва публичният бранител.
По-рано този месец омбудсманът Диана Ковачева изпрати настрана мнение до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което изиска незабавна поддръжка на всички битови клиенти на сила – мотивът бе оповестеният за Обществено разискване Проект на Постановление за ограниченията по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година за незабавната интервенция по справяне с високите цени на силата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР